Oro hos personalen på arbetsförmedlingen

Uppdaterad
Publicerad

På arbetsförmedlingen oroar sig nu personalen för hur man ska kunna ta emot de hundratusentals aktivitetsrapporter som börjar strömma in.

– De säger till mig att de är oroliga för sin arbetsbörda och att de inte ska orka, berättar Clas Olsson, tf generaldirektör. 

Det är nervöst på Arbetsförmedlingen just nu. Den 1 september i år infördes en ny reform som innebär att de arbetslösa varje månad skriftligen ska redovisa vad de har gjort för att hitta jobb.

Den här veckan ska alla arbetslösa med a-kassa, 150 000 personer, ha skickat in sina aktivitetsrapporter till Arbetsförmedlingen. Efter årsskiftet är målet att samtliga arbetssökande, uppemot en halv miljon personer, ska omfattas av den reform som klubbades igenom i riksdagen i våras.

Ökad arbetsbelastning

Det här innebär en ökad arbetsbelastning för personalen. När den tillförordnade generaldirektören, Clas Olsson, nyligen besökte en intern konferens i Nyköping med 800 samlade arbetsfömedlare, möttes han av oroliga anställda.

– De säger att de är oroliga för sin arbetsbörda och att de inte ska orka, att de behöver hjälp att hantera det här. Vi blir ju samtidigt tvungna att minska personalstyrkan något på kontoren eftersom vi får mindre ekonomiska resurser nästa år.

Oro hos personal

Sara Dahlén, arbetsförmedlare i Norrköping, berättar att arbetsbördan just nu är tuff och att det finns en oro inför sjösättningen av reformen.

– Ja det är klart, det är ju helt nytt det här. Vi förbereder oss så gott det går.

Hon tror samtidigt att aktivitetsrapporterna kommer att göra det enklare för de arbetssökande.

– Det kan en vara bra hjälp för att få struktur på sitt jobbsökande. Det blir också tydligare vad vi kräver av de som söker jobb. 

Stor utmaning

Clas Olsson konstaterar att myndigheten har en stor utmaning framför sig för att klara av att organisera det nya arbetet.  

– Men det här kommer att underlätta för oss på sikt, och det kommer att underlätta på sätt och vis även för den arbetssökande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.