Oro i Åtvidaberg efter AF-besked

Uppdaterad
Publicerad

Åtvidaberg är en av de platser som kan bli av med sin arbetsförmedling. Men kommunchefen kämpar emot. Och arbetsförmedlarna på orten är rädda för konsekvenserna – för de arbetslösa.

Kontoret i Åtvidaberg är ett av hundra i landet som just nu ”ses över”, det vill säga – riskerar att läggas ner. Arbetsförmedlarna är inte särskilt oroade för egen del. De kommer ju att få jobba kvar, även om de blir i Linköping framöver.

Det de framför funderar över är hur det ska bli – för de arbetslösa. Många behöver mycket stöd. Till exempel de som just kommit till Sverige.

– De kommer ju hit dagligen med olika frågor. Att man inte ska kunna vända sig till någon i Åtvidaberg måste man på något sätt lösa. Hur vet jag inte i dag, säger Urban Evertsson, arbetsförmedlare i Åtvidaberg.

Kommuen har idag ett tätt samarbete med arbetsförmedlingen – med dagliga kontakter. Hur det ska bli framöver oroar kommunchefen.

– Det här är kanske den viktigaste statliga institutionen i kommunen, utifrån det perspektivet att man arbetar med de mest utsatta i samhället. Det här är något av det absolut allvarligaste som vi håller på att hantera just nu. Vi är på väg att tappa vår polisstation, nu är vi på väg att tappa Arbetsförmedlingen. Man kan fundera på vart vi är på väg, säger Andreas Capilla, kommunchef Åtvidaberg.

Se mer i inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.