Foto: TT / arkiv

Östergötland försöker korta köerna till cancervården

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Socialstyrelsen är väntetiderna för behandling av cancer olika beroende på var i landet man bor och väntetiderna är ofta för långa. I Östergötland har man försökt att korta köerna under många år, men först nu ser det ut att vända – även om väntetiderna för flera diagnoser fortfarande är bland de längsta i landet.

Sedan Susanna Ljunggren fick sitt besked om bröstcancer 2009 har väntetiderna inte kortats särskilt mycket förrän på senare tid.

– Jag fick vänta fyra månader från första kontakt med vårdcentralen till jag fick cancerbesked. Sedan tog det fyra veckor till innan jag fick veta vilken typ av cancer det är. Så fem månader totalt från det att jag tog första kontakt med vårdcentralen, säger Susanna Ljunggren.

Fokus sjuk- och äldrevård – #dinröst

Är du nöjd med de väntetider man har inom cancervården i Östergötland idag?

– Nej, det är jag inte. Det är därför som vi har jobbat med det här under flera års tid. Vi har olika projekt. Väntetiderna är generellt långa över hela Sverige. Sedan ligger vi i bottenligan och det jobbas intensivt med det, säger Lars Pettersson (VL), landstingsråd.

Långa väntetider

Enligt socialstyrelsen har Östergötland bland de längsta väntetiderna i landet för vård av bland annat hudcancer, lungcancer och bröstcancer. Och det är inom just bröstcancervård som landstinget i Östergötland provar nya metoder för att se vad som fungerar.

Men än är det långt till målet.

– Vi har ett löfte till patienterna att från att du söker första gången tills du får påbörjad behandling – det kan ju antingen vara operation, strålbehandling eller cellgiftsbehandling – så ska det gå högst 28 dagar, säger Lars Pettersson (VL).

Inte viktigast

– Det viktiga är ju inte alltid att göra snabbt, utan det handlar om att göra rätt också. Ibland är det så att det är värt att ta sig en tid för att veta precis vad man ska göra, säger Gunnar Adell, verksamhetschef onkologiska kliniken US.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus sjuk- och äldrevård – #dinröst

Mer i ämnet