Foto: SVT

Östergötland fortsätter leda projekt mot hedersvåld

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen Östergötland får förlängt uppdrag av regeringen att samordna och stödja arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Sedan 2005 har länsstyrelsen haft det nationella uppdraget att utveckla ett nationellt kompetensteam för att samordna och stödja arbetet mot tvångsäktenskap och barnäktenskap, liksom mot hedersrelaterat våld och förtryck.

”Ett stort ansvar”

Det förlängda uppdraget till och med 2015 innebär även att man ska kunna bistå andra berörda myndigheter och organisationer med kunskap på området, samt arbeta för att de nationella riktlinjerna på regional och lokal nivå ska efterlevas.

– Det här uppdraget innebär ett stort ansvar och därmed en utmaning att utveckla det nationella arbetet. I och med detta uppdrag kommer vi få bättre förutsättningar för att göra allt som står i vår makt att förhindra att barn utsätts för alla former av övergrepp såsom förtryck, våld, barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning, säger Juno Blom, nationell utvecklingssamordnare vid Länsstyrelsen Östergötland.

Mer information

Länsstyrelsen Östergötland får dessutom i uppdrag att under året se över och förstärka den pågående informationsinsats som riktar sig till unga och som har genomförts i samarbete med Rikspolisstyrelsen.

Uppdraget har sin bakgrund i den planerade nya lagstiftningen som syftar till att stärka skyddet mot tvångsäktenskap och barnäktenskap.

Här, på länsstyrelsens särskilda webbplats, kan du läsa mer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.