Östergötland tar ställning mot dopning

Uppdaterad
Publicerad

100 % ren hårdträning. Det är budskapet när dopningsproblem uppmärksammas på gym runt om i Östergötland.

Bakom den nationella uppmärksamhetsvecka som nu pågår står nätverket PRODIS (Prevention av dopning i Sverige). Syftet är att uppmärksamma problemet med dopning, men också att visa på hur gymmen kan arbeta förebyggande.

Cirka 40 gym i länet

Ett tjugotal län eller kommuner är i dagsläget anslutna till PRODIS. I Östergötland är det länsstyrelsen, polisen och Östergötlands Idrottsförbund som medverkar, tillsammans med cirka 40 träningsanläggningar och sju av länets kommuner.

En stor del av arbetet i Östergötland består av att genomföra utbildningar för ägare, träningsansvariga och instruktörer.

De anläggningar som lever upp till vissa krav – däribland att ha genomgått utbildning, utformat en policy och handlingsplan mot dopning och ha upprättat en kontakt med polisen – diplomeras.

Hoppas på fler kommuner

I dag var det Medley Centralbadet och Friskis & Svettis i Norrköping som fick motta diplomeringen av kommunalrådet Lars Stjernkvist (S).

”Målsättningen under de kommande åren är att träningsanläggningar i fler kommuner i Östergötland ska börja arbeta förebyggande mot dopning samt att alla träningsanläggningar ska ha en kontakt inom polisen”, skriver projektledaren Viveca Andersson på projektets webbplats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.