Het debatt om Ostlänken

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har flera partier gått ut och öppet ifrågasatt höghastighetstågen eftersom kosnaderna har skenat dramatiskt.

Men nu bemöter några östgötska politiker den växande kritiken utifrån.

– Jag har funderat mycket på frågan, och kommit fram till att vi här i Östergötland behöver Ostlänken, säger Anita Jernberger (L), ordförande i regionutvecklingsnämnden.

Är det för dyrt?

Ofattbara 330 miljarder står det just nu på den övre prislappen för en ny svensk stambana förberedd för höghastighetståg mellan Stockholm, Göteborg och Malmö. Och i debattforum höjs nu röster från andra regionpolitiker om att det helt enkelt blir för dyrt. Och det upprör centerpartisten Göran Gunnarsson.

– Det är vikigt att vi får fler tågspår. Och jag retar mig på är att de är Stockholmsföreträdarna tillsammans med andra som inte verkar ha förstått frågan. I Stockholm finns inte en människa som ifrågasätter att man satsar 100 miljarder, säger regionråd Göran Gunnarsson (C). Men helt plötsligt, eftersom man ska satsa utanför tullarna i Stockholm, då dyker det upp människor och ifrågasätter satsningen.

Andra satsningar kan försenas

Även flera tunga namn inom liberalerna menar att regeringen borde dra i handbromsen. Projektet riskerar att försena andra infrastrukturprojekt och till och med drabba satsningar på skola och vård.

– Jag utgår ifrån att de har tänkt igenom det väldigt noga utifrån ett större perspektiv, säger Anita Jernberger (L).

Ska utredas igen

Just nu granskas kalkylerna för hela projektet. Samtidigt så har regeringen bett Trafikverket att snabbutreda vad det skulle kosta att rusta upp den befintliga stambanan. Så frågan är: Börjar även regeringen få kalla fötter?

– Nu väger man av de här två alternativen, så får vi sen vad utredningen visar från Trafikverket sida, säger riksdagsledamot Johan Andersson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.