Vandrarmusslor som satt sig på en annan mussla. Foto: Jakob Bergengren

Otäck mussla sprids i Göta kanal

Uppdaterad
Publicerad

Den rakbladsvassa vandrarmusslan hotar att spridas i hela Göta kanal.

– Beståndet har exploderat, säger Jakob Bergengren, utredare på Havs- och vattenmyndigheten (Hav).

Förra året upptäcktes musslan i de östgötska sjöarna Glan och Roxen. Prover som Hav har tagit visar att förekomsten av larver nedströms sjöarna nu är mycket högre än man räknat med.

– Vi har hittat i genomsnitt 70 larver per liter vatten. Det är en väldigt, väldigt hög larvproduktion, säger Jakob Bergengren.

Vandrarmusslan kommer från Kaspiska havet och hotar att slå ut inhemska musslor. Den är vass som rakblad för badares fötter och kan skada slussar och kanaler. Dessutom växer den tätt, med upp till 10 000 musslor per kvadratmeter.

Sprids med båtar

Än så länge har musslan inte hittats på västgötasidan, men enligt Jakob Bergengren kan den spridas i hela Göta kanal med hjälp av båtar.

För att undvika spridning är det viktigt att inte flytta en båt mellan olika vatten utan att rengöra den. Man ska även tänka på att torka av fiskeredskap ordentligt för att inte sprida larver till nya områden.

TT: Går det att få bort musslorna?

– Det är nog svårt. Rent fysiskt går det att hacka bort dem, men annars handlar det om att förebygga så att de inte sprids vidare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.