Foto: TT-Nyhetsbyrån

Patient med lassafeber har lämnat US

Uppdaterad
Publicerad

Den patient som vårdats vid Universitetssjukhuset i Linköping för Lassafeber har nu fått åka hem.

Kvinnan har sedan början av april vårdats på högisoleringsenheten vid Universitetssjukhuset i Linköping sedan hon smittats med lassavirus på en resa i Västafrika. Det är första gången någonsin som smittan bekräftats i Sverige och läkarna berättade att det var ett helt unikt fall.

– Det här är första gången lassafeber har diagnostiserats i Sverige. Ett fåtal fall har diagnostiserats i Europa men det är mycket ovanligt, sa Peter Ulleryd, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen till SVT Nyheter. 

Tufft för patienten

– Att vårdas i isolering är alltid tufft för patienten, men sammantaget har vårdtiden fungerat väl, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Patienten mår nu bra och prover visar att det inte längre finns någon risk för att smitta skulle kunna föras vidare till andra personer.

Mest vanligt i Västafrika

Lassafeber är en akut hemorragisk feber (blödarfeber), som främst förekommer i Västafrika. De klassiska symtomen vid lassafeber är hög feber de första dagarna följt av halsont, slemhinneblödningar, huvudvärk, buksmärta, illamående med mera. Den som har diagnosticerad lassafeber ska vårdas med högisoleringsvård.

Lassafeber smittar mycket sällan mellan människor men kan smitta via direktkontakt med blod eller andra kroppsvätskor. Det smittar inte via vanliga sociala kontakter som till exempel handslag. Personer som bär på lassaviruset smittar först när symtom uppkommit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.