Foto: Patrik Widegren /SVT

Permanent styrka kräver stora investeringar

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet från försvarsministern igår att man vill placera ett skyttekompani på Gotland är en glad överraskning för hemvärnschefen på ön. Men det kommer att krävas stora och kostsamma satsningar för att det ska bli verklighet.

– Jag ser det som väldigt överraskande, naturligtvis väldigt positivt. Men det är en väldigt stor sak så att det är lite svårt att förstå att det här kommer att bli verklighet, säger Hans Håkansson som är chef för hemvärnet på ön, gotlandsgruppen.

Tröskeleffekt

Regeringen vill satsa sex miljarder på att förstärka försvaret mellan år 2016-2020. En ny åttonde skyttebataljon ska skapas, ett kompani av den föreslås att placeras på Gotland, runt 150 man.

Försvaret rustas upp

– Det innebär ju en tröskeleffekt att ha ett stående förband här, något som den som tänker genomföra någon form av operation mot Gotland måste ta med i beräkningarna, säger Hans Håkansson och berättar att den befintliga hemvärnsbataljonen kan vara på plats inom några timmar, och att ett skyttekompani tillför ytterligare en dimenson.

Måste börja från grunden

Men för att kunna ha soldater permanent på ön krävs stora investeringar bland annat i form av kontor, garage, verkstäder och förråd. Ytterligare en utmaning är att hitta personal.

– Att utbilda soldaterna tar ju omkring ett år om man kan rekrytera och utbilda dem. Men sedan behövs ju befäl och det tar avsevärt längre tid att utbilda, så de måste ju hämtas någonstans ifrån, säger Hans.

Och allt de här fanns en gång, men är nu nedlagt?

– Ja det är ju avvecklat alltihop, det finns ingenting kvar. Så man får egentligen börja precis från grunden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvaret rustas upp

Mer i ämnet