Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Helén Petersson, avdelningschef för förskolor i Linköping, om hur pilotprojektet kommer gå till. Foto: Edina Foric/SVT, TT

Pilotprojekt i Linköping – språkkrav ställs på anställda inom förskolan

Uppdaterad
Publicerad

För att garantera att de som jobbar inom förskolan har en bra språknivå i svenska startar man nu upp ett pilotprojekt i Linköping där språkkrav ska höja språkkompetenser inom förskolan.

Det är Linköpings politiska styre som vill införa språkkrav, bland annat inom förskolan.

– Det är bra att ha medarbetare med olika bakgrund och erfarenheter, men vi måste samtidigt säkerställa att alla inom skolan och förskolan har tillräckligt hög nivå i svenska språket, säger Elias Aguirre (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Enligt Helén Petersson, avdelningschef för förskolor i Linköping, har brister i svenska lett till missförstånd på vissa arbetsplatser.

Ska stärka anställda

Under höstens medarbetarsamtal kommer anställda inom förskolan i områden Berga/Ekkällan och Berga/Vimanshäll tillsammans med sin chef prata om sina kunskaper i svenska.

Hur kommer samtalen gå till?

– Det är frågor som i vilka situationer är det lätt att tala svenska och i vilka situationer är det svårare, säger Helén Petersson.

Om det finns utmaningar med språket så kommer anställda under våren 2024 få det stöd som behövs med hjälp av vuxenutbildningen i Linköpings kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.