Planering för Ostlänken i full gång

Uppdaterad
Publicerad

I Norrköping tänks det för fullt om hur järnvägsprojektet Ostlänken kommer att påverka staden.

Järnvägsstationen kommer att flyttas, men hur den kommer att se ut är inte klart ännu.

Medan Linköpings ursprungliga planer handlade om att lägga hela stationen under mark så funderar Norrköping på att höja upp spåren. Tanken är att järnvägen inte ska bli en barriär som bryter av staden.

Mycket förhandling återstår

Alla planer beror dock på hur det går i Sverigeförhandlingen. Det är den förhandling som kommer att ske mellan staten och olika kommuner längs Ostlänkens tänkta sträckning.

Inget är alltså helt klart. Det finns t o m de som tycker att hela projektet med höghastighetståg borde stoppas. Kritikerna menar att det kommer att kosta för mycket.

Ska ge plats för både bostäder och affärer

Norrköpings kommun ser dragningen av järnvägen genom staden som en vinstlott. För en del andra orter, exempelvis Linköping, handlar det om att dra höghastighetsbanan utanför tätorten och låta en bibana gå in till själva staden.

Samtdigt vill inte Norrköping att stationsområdet ska ta för mycket plats. Nära stationen vill kommunen upplåta mark för byggande av bostäder och affärer. Då kan idén med att låta spåren gå ovanför gatunivån vara en lösning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.