Polisen sökte av ett område på cirka tio kvadratkilometer ivid Björsäter. Foto: Google Maps

Polisen öppnar gammalt fall efter nytt tips

Uppdaterad
Publicerad

Pensionären Bertil Svensk försvann spårlöst 1983 i trakten kring Björsäter utanför Linköping. En radiodokumentär ledde till att polisen fick in ett tips om vad som kan ha hänt. Nu ska tipset undersökas.

Det var den 14 januari 1983 som den nyblivne pensionären 65-årige Bertil Svensk begav sig iväg på en promenad från sitt hem i trakten av Björsäter. Vad man vet skulle han besöka en granne i närheten för att låna ett verktyg.

Enligt grannen kom Bertil aldrig på besök och ett stort sökpådrag drogs igång.

– Vi har finkammat bortåt tio kvadratkilometer, sade polisinspektör Karl-Axel Kindholm till Corren den 17 januari 1983.

Radiodokumentär gav tips

Den 22 december förra året sände P4 Östergötland en dokumentär om Bertil Svensks försvinnande. Efter den sänts fick polisen ett nytt tips i ärendet, som man nu ska följa upp.

Henry Jansén på polisen i Linköping är mycket fåordig kring tipsets innehåll, men han är tydlig med att polisen i nuläget inte misstänker att det ligger något brott bakom det mystiska försvinnandet.

– Vi har fått ett tips som vi kommer att följa upp. Det här utreds som ett försvinnande. Inget annat, säger han till Corren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.