Foto: SVT

Portalen utökar i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Fler ska få hjälp till jobb och studier via projektet Portalen.

I Hageby har ”Portalen” funnits sedan 2011, en verksamhet som främst riktar sig till de som önskar stöd i vägen till arbete eller studier. Nu får fler människor möjligheten till hjälp när projektet startar på fler ställen i Norrköping.

Portalen har på kort tid hjälpt många människor och fler står i kö för att få hjälp med att komma in i det svenska samhället.

– Verksamheten tar 150 personer i taget och vi har 200 personer i kö, berättar Cecilia Karlsson, representant i Portalens ledningsgrupp.

Utökar till fler stadsdelar

Nu är det bestämt att projektet ska starta på två nya ställen, stadsdelarna Ringdansen och Marielund. Där ska det öppnas egna projekthus dit människor kan komma för att få hjälp.

– Det är viktigt för individen, men också för samhället, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande.

I början var det tänkt att endast boende i Hageby skulle besöka Portalen, men eftersom människor från andra delar av Norrköping upptäckt verksamheten så har trycket ökat. Fler människor ville delta i Portalens aktiviteter. Hos kommunen är man positiv till det jobb som Portalen hjälper till med.

Inte bara språkutbildning

– De hjälper oss med en av de största ödesfrågorna. Vi har många arbetslösa i vårt land och vi har tagit emot många människor med bakgrund som gör det svårare att få jobb i Sverige. Portalen hjälper till så att de mycket snabbare får jobb eller kommer i utbildning, berättar Lars Stjernkvist (S).

På Portalen i Hageby har nyanlända fått komma för att få stöd och undervisning i svenska språket. Dessutom har deltagarna fått utbildning om samhället och motivation till att bli självförsörjd genom att börja studera eller skaffa arbete. Målet är att få så många som möjligt att komma ifrån bidragsberoendet och resultaten är goda. I Hageby har 250 av 900 nyanlända personer som deltagit i programmet kommit ut och fått jobb eller en praktikplats att utvecklas på.

Nöjd med resultatet

– De har visat goda resultat. Det som varit en framgångsfaktor är samarbetena mellan alla inblandade företag och enskilda frivilliga. Det vill vi bevara till de kommande projekten i de nya stadsdelarna, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande.

Natailia Bonilla, verksamhetsledare på Portalen, berättar att man vid verksamheten i Hageby hjälper människor att förbereda sig för att få jobb.

– Man kanske vill ändra yrke, vill jobba med det man tidigare jobbat med, men behöver komplettera med kurser för att få jobbet eller att lära sig svenska. Det finns många situationer som hindrar dem att få jobb.

Flera aktörer samverkar

Portalen jobbar tillsammans med en rad olika aktörer som stöttar projektet. I år skjuter Norrköpings kommun till en miljon kronor. Förutom kommunen så är Hyresbostäder, Migrationsverket, Arbetsförmedlingen, Marieborgs Folkhögskola, ABF och flera volontärer med och förverkligar nya svenskars möjligheter till att komma ut i arbetslivet och i det svenska samhället.

Att komma som nyanländ till ett nytt främmande land kan vara svårt .

– Portalen vill erbjuda en mötesplats och stöd i att lära sig den svenska koden och språket och komma in i ett sammanhang, säger Cecilia Karlsson, representant i Portalens ledningsgrupp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.