Foto: TT

Poseidon i ny sjöräddning

Uppdaterad
Publicerad

Fartyget Poseidon undsatte en båt med 328 migranter ombord på torsdagen. Båten de räddades ur tog in vatten och kunde inte bogseras till land.

KBV 001 Poseidon nådde hamnen i Reggio Calabria på det italienska fastlandet under torsdagsmorgonen. Med sig hade fartyget 328 migranter som räddats i havet öster om Sicilien.

Räddningsinsatsen kunde påbörjas under onsdagen efter att man fått en exakt position från det spanska spaningsplan som också ingår i Operation Triton.

Migranternas båt tog in vatten och de kunde därför inte bogseras in till hamn, utan fick istället föras över till Poseidon.

Flera små barn

Av de räddade var 64 kvinnor och 38 barn.

– Många av barnen var väldigt små, under ett år gamla. Vi kunde också notera flera fall av diabetes och att flera var uttorkade. Vi har kunnat sätta in åtgärder som gör att de återhämtat sig, säger Joakim Håkansson, fartygets befälhavare.

Migranterna kommer bland annat från Eritrea, Somalia och Syrien och ska ha varit till sjöss i sex dagar.

Kustbevakningens fartyg har hittills deltagit i elva sjöräddningar och fört 2874 personer i säkerhet i Italien.

Uppdraget i Operation Triton sträcker sig fram till 31 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.