Tre stulna träskulpturer föreställande Madonnan och barnet, S:t Olov och S:ta Katarina.

Rättegången startad – kyrkotjuven förnekar brott

Uppdaterad
Publicerad

I dag startade rättegången mot 63-åringen som misstänks ha stulit föremål ur kyrkor och hembygdsgårdar runt hela Sverige. Mannen förnekar alla brott och bestrider de skadestånd som yrkas.

Totalt är det elva åtalspunkter mot 63-åringen. De första nio åtalspunkterna rör misstanke om grov stöld, alternativt medhjälp till grov stöld alternativt grovt häleri.

De sista två rör misstanke om grov smuggling, respektive att han vistats olovligen i Sverige trots en tidigare dom om utvisning.

Kyrkstölder

Digitala fotspår

Kammaråklagare Hans-Jörgen Hanström säger i sin framställning att han kommer inte presentera några vittnen eller några DNA-spår. Istället kommer man åberopa digitala fotspår som till exempelvis från dator, kamera, gps och kontokort.

– Då blir det en del av indiciekaraktär, säger kammaråklagare Hans-Jörgen Hanström.

Inbrott via fönster

Åklagaren kommer bland annat ha uppgifter från en GPS som visar att 63-åringen intresserat sig för de platser där brotten sedan begåtts. Åklagaren hävdar också att man kan koppla datorsökningar om de aktuella brottsplatserna till mannen i sin bevisning.

Modus operandi har varit detsamma nu som när 63-åringen dömdes för liknande brott 2005, menar åklagaren. Tillvägagångsättet har varit att bryta sig in via fönster.

Hittades på auktionssajt

Kammaråklagare Hans-Jörgen Hanström förklarade att allt startade med ett tips från doktor Killan Heck vid Ernst-Moritz-Arndt-Universität i Greifswald.

I september förra året såg doktor Heck att det finns föremål som inte borde vara till salu på en tysk auktionsfirmas sajt. Heck använder standardverket ”Medieval Wooden Sculpture in Sweden” som referens.

En svensk forskare, Peter Tångberg i Lästringe, kontaktas via mail av kollegan konsthistorikern Peter Knüever som i sin tur har kontaktats av Heck.

Föremålen som forskarna hittat på auktionssajten finns i Interpols register ”Works of arts”. Auktionsfirman borde alltså ha haft kännedom om att föremålen var stulna, menar åklagaren

63-åringen övervakades

Misstankarna gör att polis och åklagare beslutar att övervaka 63-åringen, bland annat spåra var mannens telefon befinner sig.

Till slut går myndigheterna in i mannens lägenhet där man finner flera stulna föremål.

Tio stölder under fyra år

63-åringen åtalas för en lång rad stölder:

  • 22-23 juni 2010, Österheds kapell, Gävle
  • 17-18 oktober 2010, Tidersrums kyrka, Kinda
  • 18-19 september 2011, Ersk Matsgården, Nordanstig
  • 27-28 september 2011, Forsa socken hembygdsgård, Hudiksvall
  • 20-21 juni 2012, Trankils kyrka, Årjäng
  • 30 sept – 6 okt 2012, Ytterhogdals hembygdsförening, Härjedalen
  • 19-24 september 2013, Evertsbergs kapell, Älvdalen
  • 1-2 oktober 2013, Färila hembygdsförening, Ljusdal
  • 8-9 juli 2014, Rönö kyrka, Norrköping
  • 1-7 oktober 2014, Överhogdahls hembygdsförening, Härjedalen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkstölder

Mer i ämnet