Foto: Anders Wiklund/TT

Regeringen säger nej till mer idrott

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen håller fast vid antalet idrottstimmar i grundskolan. Trots att en ny studie visar att barnen får bättre hälsa och även presterar bättre med idrott varje dag.

Det finns en majoritet i riksdagen för mer idrott i skolan. Men i en intervju med Radiosporten säger idrottsminister Gabriel Wikström att regeringen inte kommer att öka antalet idrottstimmar. I stället förespråkar regeringen mer rörelse under skoldagen inom ramen för andra ämnen.

– Kvalitén måste komma i första rummet, innan vi utökar antalet timmar, säger idrottsminister Gabriel Wikström.

Fördelar för hälsan

Efter att en ny studie publicerats vid Lunds universitet som visar på fördelar för barns hälsa men också prestation i skolan, om de får ägna sig åt idrott i skolan varje dag, har diskussionen om idrottsundervisningen blossat upp igen. Förra året enades en majoritet i utbildningsutskottet om att direkt uppmana regeringen att lägga fram ett lagförslag om att utöka antalet timmar i ämnet. Riksidrottsförbundet är en av aktörerna som länge förordat mer idrott i skolan.

Foto: SVT arkiv

”Synpunkter på kvalitén”

– Det finns synpunkter på kvalitén inom ämnet idrott och hälsa, men den är i stor utsträckning kopplad till att det är ett ämne med relativt många outbildade lärare. Men vi tror ändå att om man ska öka den fysiska aktiviteten för barn i skolan på ett pedagogiskt riktigt sätt så ska det ske inom idrott och hälsa, därför att andra grupper i skolan har ännu sämre förutsättningar att leda verksamheten, säger Håkan Larsson, professor i idrottspedagogik, till TT.

Han tror inte på alternativet att röra på sig mer inom andra ämnen.

– Nej, det är inte riktigt realistiskt. Skrivningarna om daglig fysisk aktivitet i grundskolan har funnits i 15 år. Det blev ingenting tidigare av det. Och det är tveksamt om det innebär något nu, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.