Region Gotland ville kartlägga Almedalsbesökare

Uppdaterad
Publicerad

Region Gotland har i upphandlingen av en ny app för Almedalsveckan krävt en funktion som kan kartlägga besökarnas rörelser, det skriver tidningen Dagens Samhälle. Gotlands Media, som bland annat ger ut Gotlands Allehanda, gick med på avtalet. Men andra leverantörer varnade för att appen skulle vara integritetskränkande.

Redan i underlaget krävde Region Gotland att den nya appen skulle registrera besökarnas geografiska rörelsemönster under Almedalen.

Leverantörer backade ur

– Syftet med kravet var att få uppgifter om vart det fanns rörelse. För att bland annat underlätta Region Gotlands arbete med infrastruktur, placering av källsorteringskärl, tillgänglighet och trafik. Samt att lättare kunna ge information om alternativa vägar att röra sig på. Det hade inget med identifiering eller åsiktsregistrering att göra, säger Jenny Sander, koordinator på Almedalsveckan.

Kravet från Region Gotland fick ändå aktuella leverantörer att backa ur.

– Vi har kört det här uppdraget i tre år, med inställningen att även fortsätta på längre sikt. Men den här upphandlingen innehöll krav som vi inte kunde acceptera. Vi ville inte bygga in en funktion som skulle innebära att varje användare skulle spåras, säger Simon Danielsson, VD på Gotlandsguiden.

Ser risker

Även om syftet påstås vara gott så ser Datainspektionen risker med appar av det här slaget.

– Det låter olämpligt att kartlägga användares rörelsemönster i ett visst område. Om man ska göra det måste man åtminstone informera om det och samla in samtycke. Användaren måste kunna välja att avstå, säger Martin Brinnen, jurist på Datainspektionen.

Upphandlingen tappar poängen

Region Gotland valde i ett tidigt skede att ta bort kravet på spårningsfunktionen. Att villkoren ändras i efterhand upprör de leverantörer som av etiska skäl avstod i första steget.

– Att villkoren ändrades gör att man tappar hela poängen med att ha en upphandling, eftersom det från början fanns villkor och krav som diskvalificerade flera leverantörer, säger Simon Danielsson på Gotlandsguiden.

På Region Gotland ser man inga fel i hanteringen av upphandlingen.

– Vi har tittat noga på den frågan. Vi kan inte se att det finns skäl att göra om upphandlingen på grund av detta, säger Jenny Sander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.