Regionchefen: ”Vi gör allt vi kan”

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagsförmiddagen drabbades Norrköping av en omfattande fjärrvärmeläcka. Elbolaget Eon, vars rör sprungit läck, jobbar aktivt med att lokalisera läckan.

– Vi håller just nu på att gräva oss ned i gatan för att öppna den kulvert som fjärrvärmerören ligger i, säger Björn Persson, regionchef för Eon i Norrköping.

Larmet om fjärrvärmeläckan kom strax innan halv elva på förmiddagen. De senaste timmarna har företaget pumpat ut vatten ur kulverten för att kunna lokalisera läckan.

– Det var fyllt med vatten och det var mycket. Vi är ganska övertygade om att vi vet var läckan är och när vi väl kommer in kan vi se orsak och åtgärda felet, säger Björn Persson.

Nio kvarter påverkas

Sammanlagt är det nio kvarter vars fjärrvärmevatten har stängts av. Området som påverkas sträcker sig från Norra lundsgatan till gamla E4-genomfarten och från Taborgsbergsvägen till Stockholmsrondellen.

– Då vi började med arbetet var det ett större område, men där har vi nu kunnat släppa på vattnet igen, säger Björn Persson.

I nuläget är prognosen att det kommer ta några timmar innan felet är åtgärdat, troligen kan fjärrvärmen slås på igen först framåt kvällen.

– Det betyder att vattnet i kranen kan bli ljummet och senare också kallt eftersom varmvattenberedarna i husen inte kan värma upp något nytt vatten. Det kan också göra att temperaturen inomhus blir svalare, förhoppningsvis kommer det dock inte att märkas.

”Gör allt vi kan”

Företaget har ingen uppfattning om hur många som drabbats av avbrottet, men beklagar situationen.

– Vi gör allt vi kan för att få det här i drift igen, säger Björn Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.