Foto: TT

Rekordmånga rådjursolyckor på Gotland

Publicerad

Ett femtiotal rådjur har körts ihjäl de senaste veckorna på Gotland. Antalet viltolyckor med rådjur är återigen på väg att slå nya rekord.

Rådjur har blivit en allt vanligare syn på Gotland. Baksidan av den växande stammen syns också tydligt i statistiken för landets biltätaste län.

Förra året inträffade det 450 olyckor med rådjur på de gotländska vägarna. I dag, när drygt två månader återstår av året, är siffran redan uppe i 444 stycken. Det blir med andra ord ett nytt rekord innan året är slut.

– Det tror jag. Det är inget roligt rekord att ha, men det har ju aldrig körts såhär mycket heller, säger Johan Thomsson, ordförande i jägarförbundet på Gotland.

Olyckorna har ökat

Enligt jägarnas riksförbund finns det mellan 6000-7000 rådjur på ön. I takt med att stammen växt under årens lopp har också antalet viltolyckor ökat. Bara de tre senaste veckorna har ett 50-tal rådjursolyckor rapporterats till polisen.

Vill se åtgärder på vägarna

Jägarna menar att det inte är med mer jakt, utan med åtgärder på vägarna som olyckorna kan minska.

– Vi har haft förslag genom åren på de blommande vägkanterna, att man kanske får klippa dem där man vet att det händer flera olyckor. Så att man håller ned gräset och får bättre sikt som förare så att man har chans att reagera, säger Johan Thomsson.

Har ni några förhoppningar om att kunna hålla rådjursstammen i schakt eller till och med få den att minska på Gotland de kommande åren?

– Man kan nog minska sockenvis något år hit och dit, men efter ett par år kommer det nog att gå upp igen och totalt sett tror jag inte att vi klarar av att minska det i något jätteantal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.