Foto: SVT

Hyreshöjning tvingar Cicci flytta

Uppdaterad
Publicerad

När slitna lägenheter renoveras kan hyreshöjningarna bli så stora att många tvingas flytta. Det gäller bland annat sjukpensiorerade Cicci Hållander i Norrköping vars hyra kommer att stiga med över 50 procent. Hon är en av många (över 50 000) av er som gjort SVT:s hyrestest och hört av sig till oss.

Cicci Hållanders slitna tvåa i Hageby i Norrköping kostar idag 4 700 kronor i månaden. Nästa år inleder Rikshem renoveringen, och när den är klar höjs hyran till drygt 7 200 kronor.  

– Jag blev chockad, för jag har inte en chans att bo kvar. Jag letar efter ny lägenhet med ljus och lykta, berättar Cicci Hållander. 

#BOSTADSÖKES

”Mår inte bra av den här stressen”

Cicci har sjukersättning och med maximalt bostadstillägg får hon sammanlagt knappt 11 000 kronor i månaden. Med den nya hyran skulle hon, efter att räkningar, medicin- och läkarkostnader är betalda, ha 1 000 kronor kvar att leva på.  

– Jag mår inte bra av den här stressen, men jag försöker att leva mitt liv som vanligt och hålla koll.  

Instegsrabatter

På Rikshem beklagar regionchefen Fredrik Edlund att hyresgäster kommer i kläm:  

– Om det är tekniskt möjligt försöker vi använda olika nivåer när vi renoverar. Vi har också instegsrabatter. Fungerar inte det försöker vi hjälpa hyresgästen att hitta andra boenden, säger han.  

Men i det här området erbjöd Rikshem inte olika nivåer på standarden. Däremot blir det instegsrabatter – alltså en stegvis hyreshöjning över tre år. Men för hyresgäster som Cicci är det en klen tröst.  

– Min smärtgräns går vid 5 100 kronor, och då har jag inte ens råd med första årets hyra, säger hon.  

Flera rustar upp

Nu försöker hon hitta ett nytt hem, men det är inte lätt. Flera hyresvärdar rustar upp stora delar av sina bestånd, och det innebär att allt fler lägenheter blir för dyra.  

– Jag får hålla tummarna att det dyker upp en lägenhet som inte är så sliten att den måste renoveras för mycket, så det finns nånstans där jag kan bo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet