Foto: SVT

Risk för vattenbrist i sommar

Uppdaterad
Publicerad

I nästan hela landet förutspås risk för vattenbrist till sommaren. Länsstyrelsen i Östergötland har med anledning av det begärt in riskbedömningar från kommunerna. Några som redan har problem är båtfolket.

Båtsäsongen har knappt börjat vid Linköpings småbåtshamn, men redan står båtar på grund inne i själva hamnen.

– Det är två båtar som står på i leran. De får nog arbeta för att komma ut. Man får dra loss dem med motor, berättar ordföranden i småbåtshamnens förening Akke Nilsson.

Vattennivån i hamnbassängen är nästen en meter lägre än vad det brukar vara. Segelbåtarna har förvandlas till osmidiga traktorer som får plöja sig in genom hamnbotten när de ska nå mastkranen.

– Och kommer man in fel får man backa och börja om säger Akke Nilsson med ett luttrat skratt.

Se hela inslaget här

Båtar lämnar Linköping för kusten

Problemen med de rekordlåga vattennivåerna har blivit lite för många, speciellt för dem med stora djupgående båtar. Några har till och med valt att lämna båtklubben.

– Det är stökigt i hamnen för dem, så många båtar flyttar tyvärr ut till kusten. Det är tråkigt för oss. Vi behöver medlemmarna för att driva hamnen, säger Akke Nilsson, ordförande i småbåtshamnsföreningen.

Det är sådana här problem som Calle Granström på Länsstyrelsen i Östergötland sammanställer i en färsk rapport. Han är lite av en spindel i nätet och håller sig underrättad om vilka problem kommuner andra ser framöver på grund av låga vattennivåer i både mark och sjöar i länet.

– Det är stor risk för att den här sommaren blir värre än förra året, för nu är nivåerna lägre än vad de var vid samma tidpunkt förra året, säger Calle Granström.

Här är några problemområden som lyfts fram i den färska rapporten:

Tankbilar med vatten

Förra året körde brandkåren i Ödeshög ut 100-tals tankar med vatten till sinande enskilda brunnar. Men alla kommuner i Östergötland har inte den servicen, Valdemarsvik och Åtvidaberg till exempel.

– Det är bra om man diskuterar de här frågorna så att man ändå har någon sorts samsyn, säger Calle Granström på Länsstyrelsen i Östergötland.

Jordbruket

Det finns risk för bevattningsproblem som ger sämre skördar och brist på bete till djur.

Sjukdomar

Mer torka kan öka risken för smittspridning till djur och människor. Djur betar hårdare vid torka och kan få i sig smittsam jord.

– Det skulle kunna vara en förhöjd risk att vi åter igen får till exempel mjältbrandsutbrott, säger Calle Granström på Länsstyrelsen.

Kommunal vattenförsörjning

Inga kommuner har hittills flaggat rött när det gäller dricksvattnet. Sinande enskilda brunnar kommer däremot att bli ett större problem.

Problematiskt med gamla vattendomar

Om mer vatten än tillåtet skulle behöva tappas ur ett vattendrag, då kan gamla vattendomar flyta upp till ytan. Domar som kan vara minst sagt knöliga att ändra.

– Det är långa processer, säger Calle Granström, samordnare på Länsstyrelsen.

Men om någon dom behöver ändras akut i sommar. Vad gör ni då?

– Då får man titta på vilka möjligheter det finns att göra åtgärder eller träffa överenskommelser, säger Granström.

Missnöjda med regleringen av Roxen

Vattendomar har blivit en het snackis på båtklubben. Domen som handlar om Roxen säger förenklat att sjön ska hålla sin naturliga nivå. Alltså följa flödet och nederbörden. Något hamnförenigen tycker förvärrar deras situation utöver torkan.

– Vi vill se en dom som har max- och miniminivåer. Som det är nu kan det variera för mycket, avslutar Akke Nilsson ordförande i småbåtshamnsföreningen i Linköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.