Den snöälskande dalmatinen Zingo blev tio år. Foto: Anja Berndtsson/Privat

Zingo blev så illa sargad att han fick avlivas

Uppdaterad
Publicerad

En vanlig vardagspromenad slutade med att Anja Berndtsson blev tvungen att avliva familjens ena hund. Detta var Sveriges Radio Östergötland först med att berätta. Nu undrar familjen om djuret, som orsakade skadorna, finns kvar i skogen utanför deras hus.

Förra onsdagen föll mycket snö i trakterna kring Tjällmo i västra Östergötland. Anja Berndtsson bestämde sig för att ta med sina två hundar ut på en promenad i den nyfallna snön. Dalmatinern Zingo fick springa lös medan familjens andra hund, som är mer benägen att få upp spår, gick kopplad.

– Zingo var tio år och har alltid älskat snö så jag tänkte att vi skulle gå ut och leka lite i den, säger Anja Berndtsson.

Efter att ha varit ute en stund vände trion tillbaka. Med bara en kort sträcka kvar till hemmet fick Zingo upp ett spår och sprang iväg upp i en skogsdunge.

– Jag ropade och tjoade efter honom som jag brukar, sen hörde jag ett riktigt hjärtskärande skri som fortsatte igen och igen och igen. Först tänkte jag ”oj, har han gett sig på något djur?”, men det har han aldrig lyckats med förut och dessutom har han inte jättebra syn, sen kom han utlinkandes, säger Anja.

Blödde kraftigt

När Zingo kom ut ur skogen var han svårt sargad och blödde kraftigt.

– Först undrade jag vad som hänt, om han fastnat i taggtråd, men sen när jag kom fram till honom såg jag att han hade flera stora hål i sidan.

Anja menar att de tog sig hem på ren chock, hon hann dock försöka få tag i sin man först.

– Ute i skogen tänkte jag att jag inte kunde stoppa blodet som pulserade ut, man börjar titta på sina kläder för att se om man kan linda in med någonting. Sen försökte jag ringa min man för att be honom att komma ut med ett vapen för jag tänkte att ”han klarar inte det här”, men sen fick jag inte tag i honom och vi lyckades ta oss hem tillslut.

Fick åka till Kumla

Väl hemma åkte de till närmaste veterinär, fick smärtstillande och sedan började en karusell av samtal. Ingen veterinär i Linköping kunde ta emot dem, inte heller någon i Norrköping och ,då de nådde distriktsveterinärerna, hade de ingen möjlighet att hjälpa till eftersom Zingo behövde övervakning. De tipsade dock om att åka till Kumla och dit bar det av.

Väl på plats konstaterades det att Zingo var så illa skadad att han aldrig skulle kunna bli helt återställd och beslutet om att avliva honom togs sent på onsdagskvällen.

– Han var tio år och det får man tänka på, men det var tufft. Det har varit många tårar den senaste veckan. Sen kommer tankarna när man kommer hem; är det kvar där ute, kan vi gå med hunden och är det farligt att släppa ut barn, säger Anja.

Frågade om det finns björn i området

Efter undersökningar kunde veterinären konstatera att Zingos ryggrad knäckts och att han fått flera stora skador längs sidorna som ser ut som bitmärken. Vad det är som orsakat dem är dock svårt att säga och olika veterinärer kommer med olika förklaringar.

– När vi kom fram till Kumla frågade den veterinären om vi inte hade björn nere hos oss. Det var så kraftiga bett som hade behövts, säger Anja.

Spekulationerna fortsätter, vissa menar att det rör sig om varg medan andra tror att det handlar om vildsvin. Samtidigt finns det inga spår efter vildsvin på platsen och skadorna stämmer inte helt med hur skador av just vildsvin brukar se ut.

– Det här hände mitt på dagen, så det är otäckt att tänka på, att vi gick förbi där först en gång och sen måste det ha varit kvar där tills vi kom tillbaka.

”Kommer aldrig att få veta”

Anja menar att det känns bra om folk får veta vad som hänt.

– Jag skulle bli jätteglad om någon hörde av sig och sa att ”förra torsdagen såg vi en varg” eller något sådant, men vi kommer väl aldrig att få veta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.