Foto: SVT

S, MP och FP kan styra Linköping

Uppdaterad
Publicerad

I dag inledde Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Folkpartiet samtal om gemensamt styre av Linköping under den kommande mandatperioden.

Efter valet stod det klart att de rödgröna fick ett mandat mer än den styrande alliansen i Linköpings kommun.

På torsdagseftermiddagen meddelade representanter för Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Folkpartiet att partierna inlett samtal om förutsättningarna för ett majoritetssamarbete.

Vill ha majoritet

Enligt Kristina Edlund (S) känner de sig ”försiktigt positiva”.

– Vi har från Socialdemokraternas sida varit tydliga med det senaste året att vi tittar över blockgränsen om vi måste få till ett majoritetsstyre, säger hon till Östnytt.

Eftersom Vänsterpartiet backat något i kommunen hade man inte fått majoritet tillsammans med dem, säger Kristina Edlund.

Så det handlar om mandaten?

– Nej, Folkpartiet har en bra jämställdhetspolitik och stadsdelsutvecklingspolitik. Det är mycket av deras politik som jag tycker är intressant, säger Edlund.

”En väg framåt”

Rebecka Gabrielsson (FP) hänvisar i ett pressmeddelande till det svåra parlamentariska läget i kommunen.

– Vi behöver föra samtal om hur vi kan få ett stabilt styre och ta ansvar för kommunen, säger hon.

– Vi har varit öppna för blocköverskridande samarbete redan under valrörelsen och tror att det här kan vara en väg framåt, säger Nils Hillerbrand (MP) i sin tur.

Tillsammans får de tre partierna 40 av 79 mandat i kommunfullmäktige.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.