Försvarsmakten har omkring 500 anställda på Gotland som är i behov av rent vatten. Foto: Anders Wiklund/TT

Så löser Försvarsmakten vattensituationen på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i torsdags förra veckan uppmanar Region Gotland boende i Visby att koka vattnet, då bakterien Clostridium upptäckts i dricksvattnet. Detta påverkar naturligtvis Försvarsmakten som är en av öns största arbetsgivare.

”Försvarsmakten har omkring 500 anställda och värnpliktiga, P18, övriga förband samt Marinbasen, som behöver vatten varje dag,” skriver Tomas Ängshammar, kommunikationschef för Gotlands regemente till SVT Nyheter Öst.

Kapacitet att rena vattnet

Han berättar vidare att P18 har kapacitet att rena vattnet för garnisonens behov men att driften för det systemet har ännu inte satts igång.

Förorenat vatten på Gotland

Fram till dess hämtar man vatten från ett av Region Gotlands vattenverk.

”Myndigheterna på Gotland har en god och väl inarbetad samverkan och vi möts regelbundet oavsett om det är vardag eller kris. Vi har nu täta kontakter med Region Gotlands krisledningsstab och håller dem informerade om vårt läge,” skriver han i mejlet.

Igår berättade vi att det kan ta flera månader innan regionen har hittat källan till att vattnet blivit förorenat vilket innebär att kokningsrekommendationerna kan kvarstå lång tid framåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förorenat vatten på Gotland

Mer i ämnet