Flaggor på halv stång vid stadshuset i Linköping på lördagen. Foto: Claes Lundkvist/Linköpings kommun

Så reagerar Östergötland på dådet

Uppdaterad
Publicerad

På fredagseftermiddagen skakades Stockholm och Sverige av vad som misstänks vara ett terrordåd. Det fick reaktioner även i Östergötland och på Gotland.

Så här skriver Kristina Edlund (S) kommunstyrelsens ordförande i Linköping i ett pressmeddelande på lördagsförmiddagen:

–Jag känner som de flesta sorg, chock och ilska över det inträffade. Mina tankar är med offrens anhöriga och vänner samt de som skadades i gårdagens attack i Stockholm. Samtidigt är jag tacksam för polisens, räddningspersonalens och sjukvårdpersonalens insats, säger Kristina Edlund (S).

I Vadstena höll Klosterkyrkan extra öppet under fredagskvällen med anledning av det som skett i Stockholm. En mässa skulle ha hållits, den anpassades och handlade istället om det som skett.

En av dem som tagit sig till kyrkan var Bengt Bylund. Han flyttade till Vadstena från Stockholm för 13 år sedan.

– Det är min gamla stad och mina gamla kollegor, det är fruktansvärt att det är så nära oss, säger Bengt.

Tankarna går till de beröra familjerna

På plats är även sjuksköterskan Peter Elvcrona. Han hörde på radion vad som hänt. Även han har tidigare bott i Stockholm, flyttlasset ner till Vadstena gick för 2,5 år sedan.

– Jag önskade att jag hade haft en ambulans så att jag hade kunnat åka och hjälpa till, det var min första tanke. Tankarna går även till de berörda familjerna, säger Peter Elvcrona.

”Höga murar leder till våld istället för säkerhet”

Torbjörn Ahlund är kyrkoherde för kyrkan, han menar att det som hänt är en attack mot vårt öppna samhälle. Han har nyligen varit i Jerusalem och jobbat som präst under tre månader.

– I Jerusalem ser man verkligen hur höga murar leder till våld istället för säkerhet, nu är jag rädd att det ger vatten på kvarnen för de som ropar efter höga murar och stängda dörrar, säger Torbjörn Ahlund.

Flera visar sitt deltagande

Även Visby domkyrka höll öppet under fredagkvällen, det rapporterar Sveriges Radio Gotland.

Flera kommuner har visat sitt deltagande genom att låta kommunflaggorna vaja på halv stång. Bland annat Vadstena kommun och Norrköping kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.