Så ska polisen förhindra bilbränder

Uppdaterad
Publicerad

Ökad kameraövervakning och att plocka bort misstänkta bilar från gatorna – det är åtgärder som ska förhindra nya utbrott av bilbränder, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

”Sju bilar har brunnit i Klockaretorpet...”

”Ett tjugotal bilar förstördes...”

”Åter en natt med bilbränder... ”

Rapporteringen om bilbränder i både Norrköping och Linköping har varit intensiv under den senaste tiden. 

Nu har polisen sammanställt en ny rapport som visar att det inträffade över 1.000 bilbränder i landet, bara under sommaren.

Nytt fenomen under sommaren

Bilbränderna hör oftast samman med eller syftar till att dölja annan brottslighet. Detta är egentligen inget nytt, enligt polisen. Men i somras såg man också ett annat fenomen.

– När det blev nationellt uppmärksammat i media så ökade bilbränderna kraftigt, i region Skåne framför allt, och det fick en sådan smittoeffekt. Från att ha legat på tämligen normala nivåer, så ökade det rejält efter det, säger Niclas Andersson, lokalpolisområdeschef i Rinkeby, som lett en grupp som sammanställt rapporten.

Svårutredda brott

Det är få som har kunnat gripas för sommarens många bilbränder. Det rör sig om svårutredda brott.

– Det finns generellt väldigt få vittnen, väldigt få personer som har sett någonting, och händelseförloppet är väldigt snabbt. Och av förklarliga skäl är det sällan det blir tekniska bevis, när bilen totalt har brunnit upp, säger han.

Plocka bort bilar

Några åtgärder som polisen vill se är bland annat ökad kameraövervakning i vissa områden. Även att plocka bort vissa bilar från gatorna – bilar som står på så kallade bilmålvakter – är en åtgärd för att förhindra nya utbrott av bilbränder, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.