Allt färre vill ägna sig åt yrkesfiske. Foto: Robert F. Bukaty/TT

Så ska unga lockas att bli fiskare

Publicerad

För första gången har en gemensam strategi för att främja svenskt yrkesfiske tagits fram mellan Jordbruksverket och Havs- och vattenmyndigheten.

Levande kustsamhällen, yngre som ska våga satsa på fiskeyrket och enklare regler för företagen inom fiskeyrket. Det är mål som Jordbruksverket och Havs- och vattenmyndigheten tillsammans satt upp till år 2020.

Enklare regler

Syftet är att skapa en gemensam bild och gemensamma mål för att underlätta samverkan och förståelsen mellan bland annat yrkesfiskare, myndigheter och forskare.

– Jag tror att förenklade regler kan bidra till att främja yrkesfiskandet, däremot är nog frågan vilken fisk man ska fiska för att det ska vara lönsamt, säger skärgårdsutvecklaren Carl Hamilton och syftar på den numera rödlistade ålen som tidigare var stommen i det kustnära fisket.

”Inte en dag försent”

Sedan 1986 har antalet liceserade yrkesfiskare i Östergötland sjunkigt från 120 stycken till 13 stycken. Länsfiskekonsulent Per-Erik Larson framhåller att målet att främja yrkesfisket inte kommit till en dag för sent. 

– Att de satt upp dessa mål är självklart jättebra, men det kommer krävas mer än en rapport om vi ska ha några fiskare kvar, säger Per-Erik Larson, länsfiskekonsulent.

Måste betala mer för fisken

Enligt honom så är det inte minst en konsumentfråga.

– Vi behöver betala fiskarna mer. Det är som bonden och limpan, många lägger på kostnader i leden och det som blir över till fiskaren räcker inte långt, säger han.

Något som leder till att allt färre vill ägna sig åt yrkesfiske.

– När konsumenterna sen sätter press på att ha mer närodlad fisk så kommer det vara en lång väg tillbaka, säger Per-Erik Larson, länsfiskekonsulent.

Strategin ”Svenskt yrkesfiske 2020” sträcker sig fram till 2020 och kommer då att revideras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.