Foto: SVT / Tobias Holmqvist

Säkerhetsvolontär misstänks för sexofredande

Uppdaterad
Publicerad

Två kvinnor har anmält att de blivit sexuellt ofredade i samband med visitationen vid insläppet till Bråvalla festival.

Den anmälde mannen ingår i säkerhetsorganisationen och har till uppgift att utföra visitationer vid entrén. Enligt de drabbade kvinnorna ska mannen ha berört intima kroppsdelar i samband med att de visiterades.

”Handlingarna uppfattades av de drabbade kvinnorna ha en sexuell innebörd”, skriver polisen på sin hemsida.

Bråvallafestivalen i Norrköping

– Händelsen ska ha skett vid entrén till området. Mannen greps och togs till förhör men åklagaren beslutade att frige honom efter det. Ärendet fortsätter ändå, och går vidare för åtalsprövning lite senare, säger polisens presstalesperson Hans Lippens.

Har den misstänkte personen återgått till sitt arbete eller har han tagits ut tjänst?

– Jag vet inte det. Vi äger inte den frågan utan det är FKP Scorpio som får svara på det, säger Hans Lippens.

Är det vanligt att visitering sker av motsatt kön vid liknande evenemang?

– När polisen utför visitation så försöker vi alltid att kvinnor visiterar kvinnor och tvärtom. Men det är klart, har man köpt en biljett till Bråvalla så vet man ju att en visitering ingår i besöket. Av vem den sedan genomförs av är ju svårare att veta, säger Hans Lippens.

Sexuellt ofredande

(Brottsbalken 6:10 §)

Den som, i annat fall än som avses förut i detta kapitel, sexuellt berör ett barn under femton år eller förmår barnet att företa eller medverka i någon handling med sexuell innebörd, döms för sexuellt ofredande till böter eller fängelse i högst två år.

Detsamma gäller den som blottar sig för någon annan på ett sätt som är ägnat att väcka obehag eller annars genom ord eller handlande ofredar en person på ett sätt som är ägnat att kränka personens sexuella integritet.

(Lag 2005:90)

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bråvallafestivalen i Norrköping

Mer i ämnet