Foto: Baltic Sea 2020

Saltvatten från Nordsjön – hälsokur för Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Det är ovanlig lågt vattenstånd i Östersjön just nu. Och det kan vara rena medicinen för det sargade innanhavet om det nu bara blåser västliga vindar.

– Högtryck och ostliga vindar har pressat ut vatten ur Östersjön, så vattenståndet har gått ner, säger Semjon Schimanke, klimatforskare på SMHI. 

En halvmeter lägre än normalt är vattenståndet i Östersjön just nu. Ovanligt lågt.  

– Nu ändras vädersituationen till västliga vindar och därmed kommer vattenståndet att stiga och saltvatten från Nordsjön kommer rinna in i Östersjön. Hur mycket och hur snabbt det går vet vi inte. 

Syre livsavgörande

Saltvatten är exakt vad Östersjön behöver. I de djupaste hålorna är det syrefattigt. Saltvatten är tyngre än det bräckta vattnet och sjunker ner och tillför det så livsavgörande syret.  

– Det har en stor betydelse för Östersjöns biologi och kemi. Just nu finns inget syre kvar i den djupaste delen så det vore bra att få lite syre just dit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.