Samåkningsapp istället för busstrafik

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Östgötatrafiken lagt ner flera busslinjer på landsbygden har nu boende i västra Östergötland försökt lösa problemet på egen hand, med hjälp av en mobilapp ska man kunna samåka istället.

När busslinjen mellan Vadstena och Ödeshög drogs in så kände boende i området att de var tvungna att lösa kommunikationerna på egen hand. I slutet av sommaren möttes en grupp för att titta på möjligheterna att införa ett mobilt samåkningssystem. Camilla Westling är ordförande för  föreningen Östgöta-Dal och hon berättar att de efter det mötet kallade till sig två politiker från varje kommun och dom gick med på att dela på kostnaden för att köpa in systemet.

Igår, på söndagen, hölls ett informationsmöte i Ödeshög där de som ville registrera sig för den nya tjänsten.

– Ja det verkar bra, det enda jag känner är väl att om det inte är några som vill köra bil, då måste jag åka buss ändå, sa Jenny Erixon efter mötet.

De 100-talet intresserade kan idag bara välja sträckan mellan Vadstena och Ödeshög, men fler linjer kommer kunna läggas till i den mobila appen.

– Jag tror det här kommer att fungera och jag tror det kan öppna upp mellan människor, jag tycker det var häftigt att höra att företag har startats av att man har samåkt, säger Camilla Westling.

Camilla Westling

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.