Sänkta bidrag till privata förskolor

Uppdaterad
Publicerad

Bidragen till alla förskolor sänks i Norrköping. Nu måste privata förskolor ta in fler barn för att klara ekonomin.

Norrköpings kommun, som redan har ett av landets lägsta bidrag till förskolor, sänker nu bidragen ytterligare. Nu måste de privata förskolorna ta in fler barn för att få det att gå ihop ekonomiskt.

Det finns 28 privata förskolor i Norrköping. De flesta drivs som personal- eller föräldrakooperativ och kommunens bantade bidrag kom som en chock t ex på Montessoriförskolan Spårvagnen.

– Jag tycker att det var helt overkligt. I dagens samhälle tycker jag att man höjer bidragen istället. Det här stämmer väldigt dåligt överens med vad man tycker i samhället i övrigt, att man ska satsa på barn i unga år, säger Mia Halvarsson, förskolechef.

Måste ta in fler barn

För Spårvagnen som har 27 barn betyder minskningen av bidraget en förlust på ca 2000 kronor per barn och år.

– En konsekvens blir ju tyvärr att vi får ta in fler barn i verksamheten utan att öka personaltätheten. Det blir en stor försämring. Mindre tid per barn, helt enkelt.

De kommunala förskolorna får sänkt hyra. Detta är möjligt eftersom kommunens fastighetsbolag också äger lokalerna där de kommunala förskolorna har sin verksamhet.

Kommunen hänvisar till regler

De privata förskolorna som oftast hyr privat, får ingen sänkt hyra.

– För oss blir det ju tvärtom. Vi får höjd hyra precis som alla andra.

När ansvarig politiker, kommunalrådet Olle Johansson (S),  får frågan om inte det här är olaglig särbehandling, hänvisar han till just regelverket:

– Nu blir det ett problem när vi inom kommunen har lyckats sänka våra hyreskostnader på grund av nya avskrivningsregler. Då får kommunala förskolor lägre bidrag eftersom de fått lägre kostnader. Med automatik får då privata förskolor lägre bidrag till sina hyror.

Företrädare för de privata förskolorna ska nu träffas den 30 mars och besluta om man gemensamt ska överklaga kommunens beslut eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.