Foto: TT

Stor satsning på lärarlöner i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Linköpings kommun satsar drygt 37 miljoner kronor på en särskild lönehöjning för lärare och andra pedagoger i skolan.

– Att locka många och duktiga studenter till att bli lärare är en ödesfråga för svensk skola och svenskt välstånd. Genom att satsa 37 miljoner kronor på att höja lärarnas löner och därmed läraryrkets attraktivitet, så tar Koalition för Linköping ansvar för framtidens skola och för framtidens elever, säger Daniel Andersson (FP), kommunalråd och personalutskottets ordförande, i ett uttalande.

Kommunen tillämpar individuell lönesättning, vilket innebär att varje medarbetares lön kommer att ses över i förhållande till prestation. De nya lönerna betalas ut första gången den 27 april.

Facket positiva

– Linköpings satsning på extra lönehöjning för lärare är jättebra. Andra kommuner måste följa efter, annars kommer vi till exempel i Motala att få se en utpendling av lärare omkringliggande kommuner till Linköping, säger Anette Sundqvist, distriktsordförande för Lärarnas riksförbund.

Att satsningen kommer just nu tror hon främst beror på att reglerna kring behörighet som lärare kommer att skärpas den 1 juli.

– Då gäller kravet på lärarlicens fullt ut och med den brist på lärare vi redan upplever så måste den kommun som vill locka till sig behöriga lärare måste vara beredd att betala bättre löner, menar Anette Sundqvist.

Hoppas andra följer efter

Men Daniel Andersson säger till SVT Nyheter Öst att satsningen inte ska ses så begränsat:

– Den här höjningen gör vi inte för att bättre konkurrera om behöriga lärare utan även för att förbättra lärarnas status och inte minst för att öka intresset bland unga för att satsa på läraryrket. Vi har ju en lärarutbildning här i Linköping som vi vill stödja. Och vi hoppas att andra kommuner följer efter.

Så fördelas lönesatsningen

  • Lärare i grundskolan: cirka 19 miljoner kronor
  • Lärare i gymnasiet, komvux och SFI: cirka 8 miljoner kronor
  • Förskollärare, fritidspedagoger och modersmålspedagoger: cirka 7 miljoner kronor
  • Skolledare: cirka 2,8 miljoner kronor
  • Lärare i Kulturskolan: cirka 400.000 kronor

Källa: Linköpings kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.