Sävehuset – snart flyttar eleverna in

Uppdaterad
Publicerad

Slutbesiktningen av ett av de största byggnadsprojekten på Gotland på senare år är nu klar.

Det handlar om före detta F-huset på Wisbygymnasiet, som 2014 stängdes på grund av dålig luft och mögel och som byggts om för nästan 280 miljoner kronor.

Skillnaden mot det gamla är påtaglig i det nya Sävehuset i Visby. Där det förr var fönsterlösa mörka korridorer, är det nu ljust och luftigt.

– Vi har mycket större fönsterytor nu, och vi har även gjort en helt ny planlösning, säger AnnaMaria Englund, projektledare på Region Gotland.

Foto: SVT

Luften var det stora problemet med det förra huset. I decennier gjorde den dåliga ventilationen att elever och personal fick huvudvärk, och när måttet var rågat så vägrade eleverna att vistas i huset.

– Ja, luften är klart mycket bättre nu. Luftaggregaten är nu mer anpassad till de olika lokalerna, säger Thomas Johansson, projektchef vid Nybergs Entrepenad.

Slutbesiktningen av bygget är nu klar och eleverna, varav en del fått sin undervisning i tillfälliga paviljonger under byggtiden, kan flytta in efter sportlovet i början av mars.

Sävehuset exteriör Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.