SD-ledare på Gotland hoppar av

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas ledare på Gotland, Hannes Müller, meddelar i dag att han avsäger sig ordförandeskapet och lämnar partiet. Därmed har två personer som tidigare kandiderat till öns regionfullmäktige strukits från valsedeln.

Tidigare i veckan ströks femte namnet på SD:s lista till regionfullmäktige, Marianne Danfjorden, sedan hon uttryckt rasistiska och homofoba synpunkter. Och nu, fem veckor före valet, skriver Müller själv i ett pressmeddelande att han lämnar ordförandeposten: 

”Jag gick med i SD för att jag ville medverka till att göra Sverige och Gotland bättre men det har jag personligen misslyckats med. Tyvärr har jag inte den kapaciteten.

Samtidigt önskar jag alla som vill göra Sverige till ett öppnare och bättre land att leva i lycka till liksom SD och jag vill be dessa människor om ursäkt för att jag inte räckte till och begått misstag.”

”Inte lämplig”

–Jag har känt en längre tid att jag inte klarar av det här och jag passar faktiskt inte att vara företrädare för ett parti och leda det. Det är inte fel på Sverigedemokraterna, det är fel på mig, säger Müller till Östnytt.

Den förre SD-ledaren, som nu helt lämnar partiet, säger att han inte är en lämplig person att leda SD på Gotland men säger samtidigt att det har blivit för mycket ilska och oförståelse runt SD. Vem av hans forna partikollegor som nu kommer ta över ordförandeskapet på ön är ännu oklart.

–De kommer att få det jobbigt nu. Jag är verkligen ledsen för det och jag känner mig som en svikare, säger Müller, som inte kan svara på hur veckans avhopp kommer att påverka resultatet för SD i valet om fem veckor.

Flera faktorer

Att partiet redan tidigare i veckan tappade en kandidat är en av flera delförklaringar till dagens besked.

–Det har hänt en hel del saker och det är en faktor men det finns flera faktorer. Jag kan räkna upp flera saker som jag inte tycker att jag har klarat av riktigt.

Müller vill dock inte närmare precisera vad han syftar på. 

Nyligen polisanmälde han den antirasistiska sajten ”Inte rasist men...” för ofredande, det rapporterade helagotland.se igår.

Skälet till anmälan ska vara att sajten pekat ut SD-ledaren som mannen bakom ett pseudonym som bland annat publicerat kränkande omdömen om meningsmotståndare och funderingar kring att slå meningsmotståndare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.