Flera viltolyckor inträffade under måndagsmorgonen. Foto: Arkivbild

Sex viltolyckor på dryga timmen

Uppdaterad
Publicerad

Sex viltolyckor inträffade i Östergötland under morgonen. Inga personskador har rapporterats, enligt polisen.

Eftersöksjägare har kallats ut i de fall där djur skadats.

– När sådant här händer är det viktigt att den som drabbats märker upp platsen så att jägarna vet var de ska börja, säger Björn Öberg, presstalesperson hos polisen i Östergötland.

Första olyckan rapporterades in från riksväg 51 vid Ljusfallshammar vid 7-tiden. En man i 25-årsåldern hade kört på ett rådjur. Djuret dog.

10 minuter senare kolliderade en man i 50-årsåldern med ett vildsvin vid Tidersrum i Kinda kommun. Enligt anmälaren sprang djuret in i sidan på bilen och gav sig sedan iväg från olycksplatsen.

Brukar eftersöksjägarna hitta de skadade djuren?

– Min erfarenhet är att man oftast hittar dem. De rapporterar in till oss hur det gått när de gjort sitt eftersök, säger Björn Öberg.

Rådjur eller dovhjort

En halvtimme senare så körde en man i 40-årsåldern på vad som beskrivs som ett rådjur eller en dovhjort på riksväg 23/34 vid Brokind. Djuret dog. Bilen uppges ha fått stora skador i fronten.

En kvart efter det larmade en man i 60-årsåldern att han kört på en dovhjort vid Grebo på riksväg 35. Djuret dog. Även här uppges bilen ha fått stora skador i fronten.

Någon minut senare körde en kvinna i 45-årsåldern på ett rådjur på Ryttarhagsleden i Mjölby. Rådjuret skadades och flydde efter olyckan.

Vid kvart över 8 körde en man i 65-årsåldern på ett rådjur vid Södra Finnö i Sankt Anna. Djuret fick avlivas på plats.

”Märk ut olycksplatsen”

Vad ska man tänka på när man är ute och kör nu på hösten?

– Anpassa hastigheten till de sikt och körförhållanden som råder. Om olyckan är framme, märk ut olycksplatsen och blir du stående på vägen glöm inte varningstriangeln så att du syns tydligt, säger Björn Öberg.

Vad händer om man bara åker vidare?

– Anmäler man inte och struntar i att märka ut platsen för viltolyckan inom rimlig tid så gör man sig skyldig till ett brott mot jaktlagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.