Rivs i brist på bevis

Uppdaterad
Publicerad

Det elsanerade patientrummet  på akuten på Universitetssjukhuset i Linköping  försvinner när sjukhuset byggs om.

Det finns i dag ingen forskning som stöder att man blir sjuk av el menar läkare och myndigheter.

Det ser ut som ett vanligt undersökningsrum under ytan finns kopparväv i väggen och jordade gardiner med metalltråd i tyget. Det skulle minska besvären för elöverkänsliga patienter, men i backspegeln har det 15 år gamla rummet oftast stått tomt och används i dag som vanlig expedition.

Finns ingen evidens

– Det finns i dag ingen evidens för att de här patienternas upplevda besvär utlöses av elektricitet och det vi har att förhålla oss till när vi bygger ett nytt sjukhus är vetenskap och evidens, säger överläkaren Stefan Anskär som är medicinskt ansvarig för sjukhusbygget.

Myndigheter är enade

Det saknas i dag vetenskapliga belägg för elöverkänslighet och forskare har inte kunnat bevisa att el orsakar sjukdomar. Den ståndpunkten har Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och den svenska läkarkåren. Men Claes Tegenfeldt, tf ordförande på Elöverkänsligas riksförbund ser rummet som en förlust.

– Det är jobbigt när man har kämpat sedan 1990-talet för att få in elsanerade rum i sjukhusmiljön. Det är ett steg bakåt.

Debatten startade på 1980-talet

Debatten om kraftledningar och elektromagnetisk strålning kom på 1980-talet och ordet elallergi hamnade på agendan.

Bildskärmarna gjorde kontorspersonal sjuka och  fackförbunden rasade över strålningen i arbetsmiljön.

– Ny teknik har ju löst bildskärmsfrågan. Folk blir inte sjuka av bildskärmar i samma utsträckning i dag, men genom mobiltelefonin och det trådlösa samhället har de elöverkänsligas problem ökat på grund av ny teknik, säger Cleas Tegenfeldt.

Stopp för elsaneringsbidrag i Linköping

Kommuner runt om i landet betalade ut elsaneringsbidrag för att bli kvitt elen i elöverkänsligas hem. Linköping erbjöd elsaneringsbidrag i 20 år  från 1994 till 2014. Under den tiden hanterades 47 ärenden och drygt en miljon kronor betalades ut, men de sista nio åren var det bara tre ärenden och 4.000 kronor  i utbetalda bidrag så kommunen avskaffade bidraget

Får miljoner i statsbidrag

Trots att myndigheterna anser att elöverkänslighet  inte är en diagnos får Elöverkänsligas riksförbund , med cirka 3000 medlemmar, miljoner i statsbidrag varje år och förbundet menar att elallergi är ett samhällsproblem än i dag.

– Folk märker att de inte tål mobiler, lysrör eller vissa bilar och då är de elöverkänsliga, säger Claes Tegenfeldt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.