Här ska skogen brännas

Uppdaterad
Publicerad

Många insekter, svampar och växter gynnas av naturvårdsbränningar. Branden har också positiva effekter på andra djurarter.

Under åren 2015-2019 samarbetar 14 av Sveriges länsstyrelser i EU-projektet Life Taiga. Tillsammans ska ca 2000 hektar skog brännas av i Sverige under projekttiden som pågår under två år.

– Naturvårdsbränning har sakta vuxit i betydelse inom skötseln av naturreservat i Sverige under de senaste 20 åren. Men det är långt kvar till den omfattning som skulle behövas, säger Niclas Bergius, projektledare för Life Taiga i ett pressmeddelande.

Östergötland planerar flera naturvårdsbränningar

– Vi ska genomföra bränningar både i kusten och i inlandet som har helt olika väderförutsättningar och det gäller att alltid vara beredd. Totalt bränner vi fyra områden i år varav två i projekt Life Taiga, säger Magnus Melander, regional projektledare i Östergötlands län.

Exempel på tio arter som gynnas av skogsbrand

Raggbock

Mosippa

Brandnäva

Spillkråka

Nipsippa

Goliatmusseron

Rökdansfluga

Tretåig hackspett

Brandskiktsdyna

Grov tallkapuschongbagge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.