Foto: TT

Skola stänger idrottshall efter legionella-larm

Uppdaterad
Publicerad

En skola i Mjölby har fått stänga sin idrottshall efter att höga halter av bakterien legionella har uppmätts i lokalens duschar. Närmare 400 elever drabbas.

Det var den nionde januari som provsvaren från Blåklintskolan i Mjölby visade sig innehålla legionellabakterier. En bakterie som kan leda till legionärssjukan. Nu har skolan stängt ned sin gymnastikhall tills dess att nya prover tagits.

– Förhoppningen är att ha hallen i bruk så fort som möjligt, det vi väntar på är ett okej från Miljökontoret, säger Sebastian Hagård, rektor för förskola till tredjeklass på Blåklintskolan.

Andra typer av idrott

Sebastian Hagård uppskattar att det är runt 400 elever i förskoleålder till åttondeklassare som drabbas av att salen inte kan användas.

– Det vi gör just nu är att erbjuda andra former av idrott, det är ett stort ämne som inte behöver en gymnastiksal för att genomföras, säger Sebastian Hagård.

Han fortsätter.

– Det här begränsar oss lite, men det är inte omöjligt. Situationen ställer lite högre krav på våra pedagoger, men det är inget jättebekymmer.

Äldre, barn och nedsatt immunförsvar

Legionella är en bakterie som kan orsaka legionärssjukan, vilket är en allvarlig form av lunginflammation. Symptomen är frossa, hög feber, huvudvärk och muskelsmärtor.

Särskilt äldre, barn och personer med nedsatt immunförsvar löper större risk att drabbas av sjukdomen. Även om sjukdomen kan behandlas med antibiotika anses den vara allvarlig och kan leda till dödsfall.

Inget känt fall av sjukdomen har upptäckts på skolan.

– Vi har inte kunnat härleda någon sjukdomsbild till detta, säger Sebastian Hagård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.