Foto: TT (arkivbild)

Skottlossning på vårdcentral när patient kastade bensin

Uppdaterad
Publicerad

Det var under eftermiddagen stor dramatik på vårdcentralen i Hemse på Gotland när en upprörd man i väntrummet kastade bensin på polisen som då sköt mot mannen.

Det var vid halv fem på eftermiddagen som polisen fick larm om att en man hotade att elda upp vårdcentralen. Han var upprörd och hade med sig en bensindunk.

När polisen kom till platsen tömde de lokalen på både personal och patienter.

Hällde ut bensin på polisen

Mannen kastade då bensin på poliserna och hällde även ut bensin i lokalen. I samband med gripandet avlossade polisen två skott.

– Poliserna försökte först med pepparspray men det hjälpte inte. Då sköt man ett varningsskott, men mannen fortsatte med sitt agerande.  Och då valde en av poliserna att skjuta mot mannen, säger Ayman Aboulaich, förundersökningsledare vid polisen.

– Skottet gick inte igenom benet. Det var snarare att det rispade och det blev ett sår.

Mannen, som var i 50-årsåldern, skadades lindrigt. Han greps och fördes till sjukhus. Ingen annan ska dock ha skadats fysiskt.

Polisåklagare inkopplad

Lokalen är nu avspärrad och kriminaltekniker kommer att undersöka platsen. Man har även genomfört några förhör.

Polisåklagare är också kontaktad eftersom polisen skjutit så kallad verkanseld och skadat mannen i samband med gripandet.

Brottsrubriceringen är i nuläget grovt olaga hot och försök till mord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.