Slitna F-huset renoveras delvis

Uppdaterad
Publicerad

Idag föreslog regionstyrelsens arbetsutskott en lösning för gamla Säveskolans omdiskuterade F-hus i Visby.

Huset har underkänts av Arbetsmiljöinspektionen och i våras evakuerades alla elever till andra lokaler. Sedan dess har flera tänkbara lösningar diskuterats, bland annat en totalrenovering av det slitna huset. Det skulle dock blir för dyrt och arbetsutskottet föreslår därför en lösning där paviljonger och delar av huset tas i bruk. Det för att verksamheten ska kunna samlas och hållas på Säveområdet.

– Vi kan inte acceptera att eleverna går i undermåliga lokaler, däremot skulle det bli alldeles för dyrt att renovera hela F-huset, säger Åke Svensson (S), regionråd på Gotland.

Regionen har omkring 175 miljoner kronor avsatta i budgeten för att lokalfrågan ska kunna permenteras för eleverna innan 2015. Nu ska utskottets förslag tas upp när gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden sammanträder i mitten av juni.

– Det har ju funnits ett missnöje och de flesta har en åsikt men de nuvarande lokalerna är inte bra och vår ambition är att hela verksamheten ska kunna samlas till Säveområdet för att undervisningen ska kunna samlas på ett bra sätt, säger Åke Svensson.

Hur mycket det kommer att kosta att renovera delar av F-huset vet man i nuläget inte.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.