Små orter får ta emot flest asylsökande

Uppdaterad
Publicerad

Det är de allra minsta orterna i landet som får ta det största ansvaret för Sveriges asylmottagning. Det visar en granskning som SVT Östnytt har gjort. Det finns till och med orter där befolkningen tredubblats på kort tid.

Det är konstant brist på husrum åt de asylsökande i Sverige idag och Migrationsverket upphandlar nya asylboenden hela tiden. SVT Östnytt har gått igenom samtliga 22.000 nya platser som Migrationsverket har upphandlat de senaste sex månaderna.

Majoriteten av platserna hamnar på de allra minsta orterna i landet.

SVT granskar flyktingmottagningen

På flera orter innebär de nya asylboendena en befolkningsexplosion:

  • På orten Gysinge bor 149 personer, enligt SCB. Men Migrationsverket har upphandlat platser för 200 asylsökande där.
  • I Hällnäs med 259 invånare har Migrationsverket belutat om 500 nya platser för asylboenden. Om det blir ett avtal innebär det att befolkningen tredubblas.

SVT:s granskning visar att över hälften av platserna som har upphandlats det senaste halvåret hamnar på orter med färre än 2.000 invånare. Vi har granskat både de asylboenden som Migrationsverket redan har skrivit avtal med och asylboenden som är på gång.

Skapar problem

Lilla Gusum i Valdemarsviks kommun i Östergötland är en av de orter som idag tar emot många asylsökande och inom kort väntas ytterligare ett boende öppna här.

Flera ortsbor menar att det blir problem när en liten ort får ta emot så många samtidigt, utan att det finns en beredskap för det.

– Om man får väldigt många samtidigt på en liten ort så ställer det krav på samhällsservice och hälsovård. Det riskerar att tränga undan behov som finns hos de som redan bor där. Och då blir det ju lätt så att det är ”deras fel”, säger Erland Olauson (S), kommunalråd i Valdemarsvik.

Upp till ortsborna att ordna sysselsättning

Varken kommunen eller Migrationsverket har ansvar för att de asylsökande får någon sysselsättning eller att de får möjlighet att lära sig svenska. Det är upp till ortsborna själva eller frivilliga krafter att ordna det.

Men i många fall får de boende på orten inte ens veta innan att det kommer asylsökande.

– Vi klampar in på en mindre ort och placerar ett visst antal asylsökande. Först efter det har vi informationssamtal med ortsbefolkningen och andra intressenter. Jag har förståelse för att de undrar, särskilt när det går så snabbt också, säger Mats Johansson som är mottagningschef på Migrationsverket i Norrköping.

”Lider av tristessen”

Tommy Johansson som driver livsmedelsbutiken i Gusum tyckte att det fungerade bra för några år sedan. Men i dag när 20 procent av invånarna Gusum består av asylsökande, och ytterligare ett asylboenden är på gång, blir det inte bra, menar han.

– Det är redan så många som inte har sysselsättning och som lider av tristessen som finns ute på landsbygden. Det är ju synd om de själva framför allt, för det blir dom och vi på något vis i samhället, säger han.

Det har varit  problem i Gusum. De asylsökande kan inte svenska, de får ingen sysselsättning. Och i många fall lämnas de bara av på orten, utan att vare sig de själva eller ortsbefolkningen fått någon information.

– Jag har ingenting emot att de kommer hit. Men vi måste ta hand om dem. Vi har haft de som kommit hit med resväskor och som har frågat oss om vägen för att de inte vet vart de ska gå någonstans. Och då tycker jag att det är något som inte stämmer, säger Caroline Rundqvist som jobbar på kaféet i Gusum.

Se mer om SVT:s granskning och vilka problem som uppstod i Gusum och hur man försökte lösa det i tv-inslaget här ovanför.

De 15 minsta orterna

Det här är de minsta orterna i Sverige som har fått nya asylboenden det senaste halvåret:

Undrom, Sollefteå: 85 invånare. 200 platser för asylsökande.

Trensum, Karlshamn: 106 invånare. 300 platser för asylsökande.

Långträsk, Piteå: 109 invånare. 52 platser för asylsökande.

Byxelkrok, Borgholm: 129 invånare. 133 platser för asylsökande.

Dalskog, Mellerud: 133 invånare. 124 platser för asylsökande.

Blackstad, Västervik: 145 invånare. 120 platser för asylsökande.

Gysinge, Sandviken: 149 invånare. 200 platser för asylsökande.

Virestad, Älmhult: 155 invånare. 81 platser för asylsökande.

Trehörningsjö, Örnsköldsvik: 160 invånare. 50 platser för asylsökande.

Rätan, Berg: 195 invånare. 84 platser för asylsökande.

Stavsjö, Nyköping: 212 invånare. 150 platser för asylsökande.

Liden, Sundsvall: 254 invånare. 110 platser för asylsökande.

Ramsberg, Lindesberg: 257 invånare. 55 platser för asylsökande.

Hällnäs, Vindeln: 259 invånare. 500 platser för asylsökande.

Åsarna, Berg: 268 invånare. 148 platser för asylsökande.

Det här är de 15 allra minsta orterna. Totalt är det 83 orter med färre än 2000 invånare som har fått nya asylboenden i Migrationsverkets upphandlingar det senaste halvåret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar flyktingmottagningen

Mer i ämnet