Niklas Hjerdt, hydrolog på SMHI, berättar om rekordlåga vattnivåer. Foto: Privat:Niklas Hjedt/SVT

SMHI: ”Kan bli riktigt plågsamt i sommar”

Uppdaterad
Publicerad

Mindre nederbörd än normalt gör att grundvattennivåerna ligger mycket under det normala i Östergötland.

I Östergötland är det området runt Norrköping mot Katrineholm som är värst. På Gotland är läget lite bättre även om nivåena är under det normala för årstiden.

– Gotland fick lite nederbörd i höstas och klarade sig ur den värsta krisen, men på Östergötlands slätt är det lägre än någonsin, säger Niklas Hjerdt, hydrolog SMHI.

Vattenbristen i Örebro län

Läs mer: Se kartan över grundvattennivåerna

Hoppas på mildväder

För grundvattenbildning är det höst- och vinternederbörden som är mest avgörande. På sommaren försvinner mycket av vattnet till växter och avdunstning, medan det fyllls på mer resten av året. Då nederbörden 2016 var 75 procent under det normala i sydöstra Sverige står hoppet till en mild och regnig fortsättning på året för att höja nivåerna.

– Kommer det nederbörd när det är kallt blir det ju bara is av det och man får vänta till våren innan det når grundvattnet,  blir det inget regn kan det bli riktigt plågsamt i sommar, säger Niklas.

Örebro tittar mot Vättern

En av de värst drabbade områden i Sverige är Örebro där läget är så akut kommunen haft svårt att förse invånarna med drickvatten. En av anledningarna till vattenbristen i Örebro är att kommunen i dag endast får sitt dricksvatten från Svartån men det finns ett projekt där man vill se över möjligheten att ta dricksvatten från Vättern istället.

– Det kommer nog bli mer skärpt lagstiftning framöver om att ha en plan B, en reservvattentäckt för varje kommun, säger Niklas.

Krävs åtgärder på sikt

Sydöstra Sverige har enligt SMHI ett framtidsscenario med både torrare och blötare årstider.

– Vi behöver kanske börja titta på andra delar av världen där det är vattenbrist i perioder, att anlägga bevattningsdammar är ett sätt att möta problemen, säger Niklas.

Så hur ser prognosen ut för nederbörd framöver?

– Det ser ut att komma lite i helgen men det är inga mängder, bara toppen av ett isberg, säger Niklas Hjerdt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbristen i Örebro län

Mer i ämnet