Foto: SVT

SMHI räknar på översvämningar i städer

Publicerad

Klimatförändringarna kan komma att ge fler kraftiga skyfall i Sverige, vilket kan innebära stora kostnader för samhället – särskilt om det inträffar i städer. Nu utvecklar forskare på SMHI flödesprognoser som visar risk för översvämning i stadsmiljöer.

– När städer växer blir de ju oftast tätare och med mer hårdgjord yta. Grönytor som finns i städerna bebyggs och det ger snabbare vattenflöden och större risk för översvämningar, säger Jonas Olsson, en av fyra forskningsledare på SMHI:s hydrologiska forskningsavdelning.

Forskarna vill bli bättre på att beräkna hur mycket regn som kan väntas och var det kommer att falla. Dessutom vill de fortsätta och utveckla kartläggningen av landets städer, som kan visa var det är risk för stora vattensamlingar.

Se mer: Hör hydrologen Jonas Olsson berätta om planerna

Prognoserna ska bli exaktare

Egentligen handlar SMHI:s satsning inte om att komma på något nytt revolutionerande sätt att räkna. Idag är det oftast svårt att förutsäga nederbörd mer exakt än på två mil när. Det som SMHI nu ska genomföra handlar om att göra beräkningar och dataprogram mer exakta.

Att få fram exakta superlokala prognoser ligger dock långt bort, om det ens är möjligt. Vädret är helt enkelt för kaosartat till sin natur för att vi helt exakt ska kunna veta hur vädret kommer att bli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.