Foto: TT

Smittan kan ha kommit från gamla gravar

Uppdaterad
Publicerad

Mjältbranden som hittats på en gård i Östergötland kan komma från djur som grävts ner förr i tiden. Katharina Gielen är enhetschef på Jordbruksverket och berättar om arbetet som görs nu.

Katharina Gielen berättar om hur sjukdomen upptäcktes:

– Förra veckan upptäckte djurägaren tre döda djur på sitt ena bete och vi fick provsvaret igår, att det var Mjältbrand.

Utbrott av mjältbrand

Jordbruksverket och länsstyrelsen gjorde en inspektion i området igår och gjort avspärrningar och skyltningar så att de som rör sig i området ska känna sig trygga.

Hon berättar att bakterierna kan ha kommit från jorden:

– Det har funnits mjältbrand tidigare, för länge sedan i Sverige, och då använde man metoden att gräva ner de döda djuren, så vi vet ju att det finns gamla mjältbrandsgravar även i det här området.

– Så bakterien kan leva kvar så länge?

– Ja, det är en motståndskraftig bakterie som kan överleva länge i jorden, så om man gräver i en sån grav så kan bakterierna komma upp till ytan och bli aktiva igen.

Katharina Gielen på Jordbruksverket berättar att sjukdomen framförallt drabbar idisslande nötkreatur, men att de människor som kommit i kontakt med de döda djuren måste undersökas. Smittutredningen fortsätter och Jordbruksverket kommer att besöka gården flera gånger framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbrott av mjältbrand

Mer i ämnet