Foto: SVT

Soldiers of Odin har lagt ner i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Medborgargardet har enligt NTs pappersupplaga drabbats av interna konflikter som gör att avdelningarna i Linköping och Norrköping lagts ner.

Orsaken till avdelningarna har lagts ner är, enligt tidningen, interna konflikter. Soldiers of Odins svenske ledare Mikael Johansson anser att de lokala ledarna har misskött sig.

Organisationen bildades i Finland 2015 med kopplingar till nazistiska och andra högerextrema grupper. 2016 bildades många avdelningar av Soldiers of Odin i Sverige. Det officiella syftet var att nattvandra för att skydda kvinnor och barn från våldtäkter och rån och göra städerna trygga för alla. Men många vandringar har urartat med bråk mot andra grupper.

Enligt NT så hävdar Mikael Johansson att ett skäl till konflikten med grupperna i Östergötland var att medlemmar där haft smällare, så kallade bangers, monterade på tryckluftsbehållare på sina vandringar och därför uteslutits.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.