Foto: Patrik Widegren /SVT

Spice minskar – men cannabis ökar

Uppdaterad
Publicerad

Sedan flera personer fick föras till sjukhus efter att ha rökt spice i höstas så har nu antalet fall av förgiftningar minskat kraftigt. På Gotland ser polisen generellt en minskning av spice bland ungdomar. Men istället blir det vanligare med cannabis.

Det var i slutet av oktober och början av november, som runt 20 personer, däribland ungdomar, i livshotande tillstånd fördes till Visby lasarett efter att ha rökt spice. Polisen tror sig veta vilket ämne som låg bakom förgiftningarna.

– I ett flertal av de fallen så tog vi preparat i beslag och som SKL har analyserat. Det har visat sig att de innehöll en och samma syntetiska cannabinoid, ”mmb chminaca” heter den. Den ser vi inte längre, säger Conny Johansson, kriminalinspektör på polisen Gotland.

Spicevåg i Sverige

Färre testar

Sedan händelserna i höstas så menar polisen att användningen av spice har minskat. Samma uppfattning har också ungdomarna själva.

– Först var det bara en hype för att det var en laglig drog, men nu vet folk verkligen hur farligt det är, säger Johannes Fritz som vi träffar på en av Visbys gymnasieskolor.

– Det var folk som åkte in på sjukhuset, som fick psykoser, en del blev hjärndöda. Det är nog färre som skulle våga att testa spice nu, säger kompisen Filip Jovanovic.

Cannabis allt vanligare

När polisen pratar med och informerar ungdomar får de samma budskap.

– Det är inte samma återkoppling när det gäller misstankar kring spicebruket. Nu pratar de om spice som om det vore en smutsig drog som man inte vill beblanda sig med, säger Conny Johansson.

Förekomsten av spice går ner, men istället ökar användingen av cannabis. Men där har åtminstone polisen hjälp av att cannabis, till skillnad mot många sorters spice, är olagligt.

– Det är en tydlig skilllnad när vi pratar med ungdomar gällande spice eller cannabis. Det är viktigt för dem att inte begå brott, och därför så har spice fått det fäste som det fick. Sedan får vi se vart cannabistrenden tar oss, säger Conny Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spicevåg i Sverige

Mer i ämnet