Elever lär känna varandra genom ”Skolträffen”

Uppdaterad
Publicerad

De är lika gamla, bor på samma ö, men har alla olika liv, och erfarenheter. Genom ”Skolträffen”, ett nytt integrationsprojekt, ska skolelever på Gotland få lära känna varandra bättre.

Elever från femman och sexan på Solbergaskolan i Visby och Endre skola på mellersta Gotland har samlats i arenan i Visby för att lära känna varandra.

– Först kändes det lite pirrigt, men nu efter ett tag så känns det jättebra, säger Roaa Sulaiman som är elev på Solbergaskolan.

Övningar är en del av ”Skolträffen”, ett projekt som funnits i Stockholm i 1,5 år, men som nu ska spridas ute i landet. Genom att barnen träffas och gör övningar tillsammans så lär de sig mycket om andras liv, men det stärker också dem själva. På så sätt kan utanförskap och mobbning förebyggas.

 – Det var väldigt nervöst. Jag känner ju ingen i Solberga. Men nu när jag har träffat dem så känns det mycket bättre. De är faktiskt jätteroliga, säger Alice Bergius, elev på Endre skola.

– Ungdomar idag har en tendens att ha fördomar om varandra. Ungdomar som bor i ett område stannar ofta kvar där. Mycket på grund av rädslor och fördomar, säger Marie Forsberg, projektledare för ”Skolträffen”.

Övningarna följs senare upp, bland annat genom att eleverna får besöka varandra i sina respektive skolor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.