Foto: SVT

Spritlangare döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En 52-årig man har dömts till sex månaders fängelse för att bland annat ha sålt stora mängder smuggelsprit till ungdomar i Linköping.

Det var under operation ”Bus stop” – en riktad insats mot så kallade spritbussar – som polisen fick upp ögonen för 52-åringen. Fredagen den 17 januari i år stoppades en buss som varit i Tyskland på E4:an. Ombord fann man mängder av alkohol.

52-åringen var en av sju passagerare. Han medgav att en del av alkoholen var hans och då för eget bruk. Bland annat planerade mannen att bjuda till fest på hans hustrus födelsedag och andra högtider.

Polisen misstänkte dock att 52-åringen skulle sälja alkoholen vidare och beslutade om att spana på honom. Och spaningen gav utdelning.

Sålde ölplattor

Den 15 mars såg polisens spanare hur en 22-årig man köpte ett flak öl av 52-åringen utanför Coop på Westmansgatan. Polisen ingrep och 22-åringen erkände att han köpt alkoholen av 52-åringen.

Den 17 mars köpte en 19-årig man två plattor öl av 52-åringen utanför Coop på T 1-området. 19-åringen stoppades och medgav att han köpt ölen. 400 kronor beslagtogs från 52-åringen ”som utbyte av brott”.

17 ungdomar vittnade

Den 27 mars hade polisen återigen spaning på 52-åringen. Den här gången köpte en 17-årig pojke en platta öl och en flaska vodka av 52-åringen på Torkelbergsgatan.

Polisen beslutade att göra husrannsakan i 52-åringens bil, bostad och garage. 1004 kronor beslagtogs ”som utbyte av brott”. Polisen beslagtog också 28 plattor starköl, 16 flaskor vodka, fyra flaskor likör, fyra flaskor whiskey, sex boxar vin och 24 flaskor cider.

52-åringen hävdar att han inte sålt någon alkohol till någon av åklagarens 17 vittnande ungdomar och menar att han förväxlats med någon eller några personer med ett utseende som påminner om hans.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.