Stopp för Wildfire lång tid framöver

Uppdaterad
Publicerad

Berg- och dalbanan Wildfire skulle ha rullat under Halloween-firandet. Efter gårdagens domstolsbeslut väljer Kolmården att inte ha banan igång.

– Vi åker inte med den tills våra advokater har läst igenom domen och ser vad den betyder, säger Niclas Palmqvist, ansvarig för Wildfire på Kolmårdens djurpark till SVT Nyheter Öst.

Christer Fogelmarck, tf VD för Kolmårdens djurpark, säger att banan kommer att vara stängd under hela den kommande processen med framtagandet av en detaljplan. Även om kommunen har sagt att en ansökan från djurparken kommer att prioriteras är det ett arbete som kan ta lång tid.

Kolmårdens berg- och dalbana

Tanken var att berg- och dalbanan skulle rullat och varit en av attraktionerna under Halloween-firandet i djurparken. Nu kommer alltså banan att stå still.

Det var igår som Mark- och miljööverdomstolen i en dom sade att det krävs en detaljplan för ett så stort bygge som Wildfire.

Läs mer: Domstolen upphäver bygglov

Många turer

Turerna har varit många under byggnationen och Kolmården har lutat sig mot det bygglov som Norrköpings kommun utfärdade. Det beslutet har sedan överklagats av bl a boende i närheten.

Gårdagens dom fastställer att bygglov inte räcker utan det behövs en detaljplan för området. Rent formellt så ska Norrköpings kommun nu meddela djurparken att banan måste rivas. Vid sådana beslut ska det dock ges skälig tid för själva rivningen.

Kan rivas

Kommunen har tidigare sagt att om Kolmården lämnar in en ansökan om detaljplan så ska den behandlas skyndsamt. Ett möjligt scenario är att detaljplanen faktiskt hinner bli klar innan en rivning av banan kan verkställas.

Läs mer: Kommunen: ”Nu ligger bollen hos Kolmården”

– Vi kommer att försöka träffa kommunen inom kort för att se hur vi går vidare, säger Niclas Palmqvist på Kolmården.

Datum för mötet är inte bestämt, men det kommer troligen bli av under nästa vecka.

– Vi har planer för nya investeringar, men behöver vi detaljplanera hela parken kommer det att ta lång tid innan det sker någon utveckling överhuvudtaget på Kolmården, säger Christer Fogelmarck, tf VD för djurparken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kolmårdens berg- och dalbana

Mer i ämnet