Stor risk för gräsbränder. – Man ska vara försiktig med att elda utomhus nu i början av våren, säger Alexandra Ohlsson som är meteorolog på SMHI. Foto: SMHI/Kustbevakningen

SMHI utfärdar brandvarning: ”Det är torrt som fnöske”

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen brann det i fjolårsgräset i Finspång, och i Sörmland brann det i skogen utanför Nyköping. SMHI har utfärdat en varning för stor brandrisk i södra och mellersta Sverige.

– Man ska vara försiktig med att elda utomhus nu i början av våren, säger Alexandra Ohlsson som är meteorolog på SMHI.

SMHI varnar sedan ett par veckor tillbaka för stor risk för bränder i skog och mark i stora delar av södra Sverige, just nu sträcker sig varningen upp till Dalarnas, Värmlands och Gävleborgs län.

– Det man kan se är att brandrisken följer gränsen. Där snötäcket försvunnit bort har brandrisken ser vi risk för att det blir torrt i skog och mark, säger Alexandra Ohlsson som är meteorolog på SMHI.

I Västsverige har det brunnit på flera ställen, bland annat i närheten av Varberg och Lidköping. I Marstrand arbetade under dagen flera styrkor med att släcka en gräsbrand på Koön, skriver lokala medier enligt TT.

Flera bränder

Under lördagförmiddagen brann det i gräs och skog utanför Nyköping, bara 40 meter från ett hus. Senare rapporterades att ett träd fallit ner över en elledning i Finspång. Detta orsakade ett gnistregn som fjolårsgräset att brinna.

Totalt brann en yta på omkring 200 kvadratmeter, enligt SOS alarm, men branden kunde snabbt släckas.

– Den stora risken har att göra med att det är mer barnmark nu, fjolårsgräset har därför blivit mer blottlagt. Tillsammans med att vi är inne i en torr period just nu, säger Alexandra Ohlsson

”Ta det försiktigt”

I dag byter vi till sommartid, och på allt fler håll i landet kan man börja ana vårtecken. Men Alexandra Ohlsson menar att man bör vara försiktig med sommarförberedelserna.

– Många vill börja elda i sina trädgårdar nu. Man måste tänka på att fjolårsgräset är väldigt torrn, man skulle kunna säga att det är torrt som fnöske, säger hon.

”Håll koll på prognoserna”

Hennes tips till de eldsugna är att kolla upp hur varningarna ser ut i området man bor, och håll koll på prognoserna: är det en dag då det blåser mycket så kan det få att gnistorna att röra på sig.

– Man bör ta det extra försiktigt. Kolla upp om det utfärdats eldningsförbud där du bor. Man ska vara försiktig med att elda utomhus nu i början av våren, säger Alexandra Ohlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.